”Ilman avustusta emme olisi voineet rakentaa laavua, varsinkaan tässä koronatilanteessa”

Korttian laavu on yhteisöllinen paikka, jossa kyläläiset ja kylän vieraat voivat kokoontua leiritulen äärellä. Rahoitus laavuun saatiin Askolan Osuuspankilta.

Kyläyhdistykset pitävät kylät elinvoimaisina ja kokoavat asukkaat yhteen.

Noin sadan asukkaan Korttiassa toimii pieni ja sitkeä kyläyhdistys, johon kuuluu peräti noin 80 % kylän asukkaista. 

Vuonna 2013 kyläläiset kokosivat voimansa ja perustivat kyläyhdistyksen puolustaakseen kylää ja sen sydäntä: vanhaa koulua ja monitoimitaloa. 

– Koulu rakennettiin vuonna 1938 kyläläisten voimin ja sen maat saatiin lahjoituksena kyläläisiltä. Kun kunta laittoi rakennuksen myyntiin 2013, saimme sen pitkän väännön jälkeen kyläyhdistykselle nimellistä korvausta vastaan. Rakennuksen kuului palautua kyläläisille, Korttian kyläyhdistyksen puheenjohtaja Jouko Pihlaja kertoo.

Huonoon kuntoon mennyt talo remontoitiin katosta lattiaan talkoovoimin ja samalla se tehtiin esteettömäksi.

Nykyään rakennus on kyläläisten yhteinen kokoontumispaikka, jota vuokrataan myös juhliin ja erilaisiin tapahtumiin. Rakennuksen pihamaalla toimii itsepalvelu-karavaaniparkki, jossa leiriytyvät karavaanarit ja partiolaiset.

Laavu rakennettiin talkoovoimin  

Korttian koulun pihamailla komeileva laavumainen maja on paikka, jossa kyläläiset ja alueella vierailevat karavaanarit, juhlavieraat ja tilanvuokraajat voivat istua iltaa ja grillata vaikka makkaraa. 

Rahoitus noin 10–15 hengen laavun materiaaleihin saatiin Askolan Osuuspankilta.

– Ilman avustusta emme olisi voineet rakentaa laavua varsinkaan tässä koronatilanteessa. Kolmentuhannen euron avustus on kyläyhdistykselle suuri summa. Tällaiset avustukset ovat tosi tärkeitä meille ja varmasti monille muillekin kyläyhdistyksille, Pihlaja sanoo.

Rakentaminen tehtiin pääosin talkoovoimin, vaikka kylän asukkaat ovat kaikki yli 60-vuotiaita.

– Onneksi meillä on sen verran osaavia käsiä ja sopivia laitteita, että saimme laavun kasaan ilman ulkopuolista työvoimaa, Pihlaja kertoo.

 

Kyläyhdistyksille avustukset elintärkeitä

Suomalaiset kyläyhdistykset pyörivät usein jäsenmaksujen, avustusten ja tapahtumatulojen varassa. Koska Korttian kyläyhdistyksessä ei ole jäsenmaksuja, avustukset ja tapahtumatulot ovat sen toiminnalle elintärkeitä.

– Rallit, joissa olemme myyneet makkaraa, vanhassa koulurakennuksessa järjestetyt tapahtumat ja muun muassa Kesäpäivät, joissa on käynyt peräti 800 vierailijaa, ovat elättäneet tätä yhdistystä. Viime vuonna kaikki tilaisuutemme peruuntuivat ja jäimme vaille omaa rahavirtaa, Pihlaja kertoo.

Monien kyläyhdistysten tavoin Korttiassa eletään herkkää aikaa.

– Tämä laavu auttaa meitä varojen hankkimisessa. Se on koko kokonaisuuden markkinoinnissakin plussajuttu.