”Istutusten kautta voimme lasten kanssa seurata vuodenaikojen vaihtelua ja elämää, jota kasvit tuovat tullessaan”

Kaunis piha levittää hyvinvointia ympärilleen. Askolan alakoulun vanhempainyhdistys sai Askolan Osuuspankilta avustusta, jolla hankittiin pensaita, puita ja iso kasa multaa.

Kosketus luontoon parantaa vastustuskykyä ja henkistä sekä fyysistä terveyttä. Se on myös ilo silmälle ja hyvä oppimisympäristö lapsille, tietävät Askolan alakoulun opettaja Erja Alanko ja rehtori Eeva Hanhivaara.

Alakoulun piha koki keväällä mullistuksen, kun pihalle saatiin istutuksia. Piha oli aiemmin lähinnä hiekkaa ja asvalttia.

– Istutusten kautta voimme lasten kanssa seurata vuodenaikojen vaihtelua ja elämää, jota kasvit tuovat tullessaan: perhosia, hyönteisiä ja lintuja. Ne antavat myös leikki- ja piilopaikkoja ja vastuuntuntoa lapsille, kun pidämme kasveista yhdessä huolta, Alanko kertoo.

Kädet multaan!

Rahoitus pihan vihertämiseen saatiin Askolan Osuuspankilta.

– Kun koulua suunniteltiin, pihalle oli tarkoitus tulla enemmän kasvillisuutta, mutta lopulta istutukset jäivät pois. Osuuspankin lahjoitus tuli hyvään käyttöön. Ilman sitä emme todennäköisesti olisi saaneet tätä tehtyä, Hanhivaara kertoo. 

Avustus muuttui kevään aikana isoksi kasaksi multaa ja kasveja, kuten koivuangervoja, pensashanhikkeja, keltaheisiangervoja ja pylväspihlajia.

– Halusimme jotain, joka toisi varjoa kuumiin kevät- ja syyspäiviin, mutta joka ei peittäisi liikaa tätä upeaa maisemaa joelle, Alanko kertoo.  

– Meillä on niin fiksuja lapsia, että multakasat saivat olla puolitoista vuorokautta koskemattomina, vaikka ne varmasti houkuttelivat kiipeilemään, Hanhivaara kehuu. 

Mullan levittivät opettajat suunnittelu- ja koulutuspäivän eli veso-päivän ohjelmanumerona.

– Mikä ihanan fyysinen vesokoulutus se oli! Olimme aika hauskan näköisiä, kun menimme talkoiden jälkeen kahville naama ja hiukset mullassa. Samalla oli voittajafiilis, kun urakka oli saatu tehtyä, Hanhivaara sanoo.

Oppilaat osallistuivat istutusprojektiin hoitamalla kastelun – ja oppimalla varomaan uusia juurtuvia kasveja.

– Kun on yhdessä istutettu, kasveista halutaan myös yhdessä pitää huolta, Alanko kertoo. 

Kasvit kasvattavat

Askolan alakoulussa on iloittu uudesta pihasta istutusten kasvua seuraten.

– On ollut ihana nähdä, miten hienosti kasvit lähtivät kasvuun, Alanko sanoo.

– Kyläläisiltäkin on tullut kommentteja, että on ollut kiva ajaa koulun ohi, kun pihalla on kauniita istutuksia, Hanhivaara lisää.   

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.